Senaste inläggen

Av Anders Björk - 2 oktober 2018 12:26

Om man åker med barn till Palma finns det massor av saker att göra. Förutom bad i både pool (om hotellet har en sådan) och hav så kommer här några tips på vad man kan hitta på.


I skogen Bellver finns flera trevliga promenadstråk och lekplatser. Bland annat den som ligger nära slottet Castillo Bellver. Här kan barnen klättra och klänga så mycket de vill. Det finns två ställningar, en för yngre barn och den andra är för de över tre år.


Själva slottet är också värt ett besök. Utsikten härifrån är mycket vacker, du ser hela Palmabukten. Barnen kan utforska slottet, och ibland finns det skådespelare som gör historien ännu mer levande. Det finns ett litet cafe’ där du kan äta lunch eller ta dig en fika.


Es Baluard är ett museum för modern och samtida konst. Men det är också en fantastisk gammal byggnad, med väl passande moderna tillbyggnader. Det här museet är ett utmärkt sätt att introducera barnen till konstens värld. De får gå uppepå de gamla murarna och i vindlande gångar. Hela tiden så har konst placerats ut som en naturlig del av det hela. Bland de mer populära utställningarna hör Picassos keramikskulpturer.


Tåget som går från Palma till Soller kan vara en trevlig utflykt. Det är över 100 år gammalt och kör fortfarande genom fantastiskt vacker natur. Vissa rutter stannar till så att passagerarna kan gå av och ta bilder. Väl framme i Soller kan du ta dig runt i den gamla spårvagnen, promenera i gamla stan eller gå ner till hamnen.


Läs mer om Palma här >>


#palma #semester #resa #barn

Av Anders Björk - 26 april 2018 11:38

Från början tänkte jag mest skriva om platser som faktiskt ligger vid Medelhavet i den här bloggen. Det vill säga platser som ligger vid någon slags kust. Fast jag börjar inse att det jag älskar med alla länder som ligger vid Medelhavet är de samma oavsett om det är en stad en bit in i landet. Jag gillar ju maten, känslan, klimatet och allt det där. Och ljuset!


Så för att prata om storstäder, så ligger många av dessa inne i landet. En stad som många numera uppmärksammar är Milano. Staden som är en salig blandning av allt möjligt och som brukar charma de allra flesta med sitt kaos och otroliga historia och mystik. För att inte tala om fotbollen och modeshopping förstås.


När man är i Milano vill man ju vara som en av invånarna. Det betyder att man äter frukost på något litet café i form av en cappuchino och någon typ av grillad smörgås och gärna något litet bakverk. Sen åker man med sin hyrda scooter och upplever staden.


Det går förstås inte att helt bete sig som en invånare i Milano eftersom man inte har något jobb att gå till och för att man ju faktiskt vill se lite av de turistiga sevärdheterna och fönstershoppa i de tokdyra modebutikerna.


#milano #italien #weekend #resa #storstad #resor

Av Anders Björk - 16 januari 2018 10:27

I Spanien råder det verkligen ingen brist på trevliga städer att semestra i. Två av de allra mest populära orterna för de som vill ha sol och bad i kombination med bra stadsutbud och närhet till golf, är Alicante och Malaga. Så vilken av dessa städer ska man då åka till?


Alicante

Här hittar man vackra stränder, en fin marina och en gammal vacker stadskärna som består av smala gator som är belagda med kullerstenar, mysiga kaféer och restauranger, en gammal fästning på toppen av kullen och stora köpcentrum som man gärna besöker för att få en paus från den heta solen mitt på dagen.


Malaga

Malaga är en stor stad och kanske inte fullt så charmig som Alicante. Men även här är det en stad-semester med en sol- och badsemester. Men du måste välja vart du ska bo: nära stranden eller i centrum, de är inte så nära varandra som i Alicante. För att ta dig mellan staden och stranden får du åka kollektivt eller promenera i ca 30 minuter.

I Alicante går du bara ca 10-12 minuter från stranden till stan större delen av vägen är gågata.


Väder och temperatur
Det kan vara lite varmare i Malaga än i Alicante under vintermånaderna och säkert mycket varmare under sommartiden. Malaga är också full av köpcentrum, konsertsalar, museer. Så i Malaga kan man utan problem sysselsätta sig oavsett vilken del av året man reser hit.


Havsvattentemperaturen i Alicante är en av de varmaste i Spanien man kan bada i havet från maj till slutet av september och ibland även en bra bit in i oktober. Färgerna på havet är helt otroliga; sanden är fin och mjuk och det finns inga starka strömmar i Alicante. Stränderna känns överlag renare i Alicante jämfört med Malaga.


Stränder
I Malaga finns det varningsskyltar som varnar för strömmarna. Om man inte är en väldigt bra simmare ska man se till att hålla sig nära stranden, särskilt de dagar då strömmarna är extra starka.

Färgen på sanden i Malaga är gulbrun, sanden här är blandad med grus. Överallt på stranden i Malaga kommer du att kunna ta en dusch för att skölja av saltvattnet, att använda duscharna är gratis. I Alicante finns det inga duschar på stränderna.


Mat

Att handla mat är billigare i Malaga än i Alicante. Prisskillnaden är inte jättestor, men den märks. Om du älskar färsk mjölk är det bra att veta att det är nästan omöjligt att hitta färsk mjölk i Malaga under sommaren, då finns det bara UHT-mjölk.

Frukost på de lokala kaféerna (kaffe och croissant) kostar någonstans mellan 6 och 10 Euro, beroende på hur nära kaféet ligger stadens centrum. Lunch går lös på cirka 10 euro per person om man väljer dagens lunch, Menu del dia, vilket inte alla restauranger har.


#resa #malaga #alicante

Av Anders Björk - 12 januari 2018 13:25

Semester på Karpathos i början eller slutet av turistsäsongen blir automatiskt en rätt slö och härlig tillställning. Det finns inte så många turister att knö med och man behöver inte skynda sig till stränderna för att få en plats och man behöver inte planera restaurangbesök genom att boka bord. Det finns plats överallt. Man kan ta det lugnt. Allt löser sig.


Det finns dock ett stressmoment på Karpathos, åtminstone för den som ogillar höga höjder. Det är nämligen så att många av de finaste stränderna når man bara genom att åka ner från vägen som går högt där uppe bland bergen. Vägarna ner till de här stränderna är slingrande vägar med en del grus på. På ena sidan berg, på andra sidan stup utan räcke. Självklart är det bara att ta det lugnt när man kör ner, men det kan ändå upplevas som lite svettigt för de som ser olyckor framför sig.


I Karpathos stad behöver man inte tänka så mycket heller. De flesta tavernorna ligger utmed hamnen eller utmed gatan som löper parallellt med hamnen. Det är här man rör sig på kvällen och njuter av kvällslivet.


Karpathos är verkligen en dos Grekland på precis det sätt det ska vara när man reser bort. Man får sol på näsan, Souvlaki i magen och en väldigt avslappnad kropp.


#karpathos #grekland #resa #semester

Av Anders Björk - 14 december 2017 13:33

 

Har du hört talas om Kos i Grekland men är osäker på om det är något för dig? Kanske kan det här inlägget hjälpa dig på traven.


På Kos föddes läkekonstens fader Hippokrates. Han föddes omkring år 460 f.Kr Och självklart finns det mycket spännande att upptäcka kring honom på Kos. Till exempel finns ett träd inne i Kos stad som påstås vara det träd som Hippocrates brukade sitta under tillsammans med hans studenter. Sanningen är dock att trädet i fråga är runt 500 år gammalt och kan därmed omöjligt vara samma träd som Hippocrates undervisade under. Det är ändå en kul sevärdhet.


Fast nu är det kanske inte främst för att lära dig om Hippokrates som du åker till Kos. Det är snarare kanske de helt otroliga stränderna som finns på Kos. Missa inte stränderna vid Kamari Bay eller Kritika Beach och Kos Town Beach om du bor inne i Kos stad.


Festandet då? Även om Kos har ändrat karraktär på senare år, så finns det fortfarande ett bra nattliv här, även om det är mer nedtonat jämfört med för 5-10 år sedan. På gatorna Diakon och Nafklirou i Kos stad hittar man de bästa klubbarna och barerna. Vill man partaja med britter hela natten lång ska man bege sig till Kardamena.


Men när vi är inne på Kos stad så är det värt att veta att det förutom nattlivet, faktiskt är en väldigt vacker och mysig stad. Här finns gott om små gränder, mysiga caféer och gemytliga tavernor.


Det finns också gott om sevärdheter på Kos så som Castle of the Knights, Asklepieion och antika Agora för att bara nämna några.


#kos #grekland #resa


Av Anders Björk - 14 december 2017 13:21

 

Om du står i valet och kvalet kring om du ska åka till Korfu eller Parga kommer här en liten hjälp på traven kring hur du ska tänka.


Parga är en stad på fastlandet i Grekland. Man flyger till Preveza och åker sedan bil eller buss en timme norrut för att komma till Parga. Byn är otroligt mysig och det finns 3-4 riktigt bra stränder på nära håll. Stränderna tar man sig enkelt till med egen hyrbil eller med någon av båtbussarna som avgår från hamnen i Parga. På kvällen äter man på någon av alla mysiga tavernor som finns i Parga.


Korfu är en ö som inte ligger allt för långt från Parga. Man brukar säga att Korfu är en grön ö, vilket egentligen är sant för alla Joniska öar. Det är ju nämligen så att det regnar lite mer i den här delen av Grekland än vad det göra på till exempel Kreta. Men var inte orolig. Åker du hit i juli/augusti lär du inte se mycket regn, det är snarare i april/maj som det kan bli några dagar med regn följt av ganska många soldagar.


Korfu är till skillnad från Parga en enorm buffé av stränder, sevärdheter, byar och massor av saker att upptäcka. Så om du gillar att upptäcka på semestern så vinner Korfu över Parga. I och runt Parga finns lite lagom att upptäcka, men inte som på Korfu.


På Korfu finns en rad olika delar som faktiskt alla är olika. Det finns det lite tråkigare och turistigare delarna i form av Dassi och så finns det otroligt vackra delar av ön som Paleokastritsa. Hamnar man på en veckas semester i Dassia utan att upptcäka resten av Korfu kommer man verkligen undra varför man inte åkte till Parga istället. Men om du kuskar runt på Korfu så kommer du att hitta betydligt mer att se och göra än om du åkte till Parga.


Det beror helt enkelt på hur mycket du vill se och göra på din semester. Vill du upptäcka lite lagom eller inget alls så är Parga en superfin plats att åka på semester till. Vill du få nya upplevelser varje dag är nog Korfu att rekommendera.


#kreta #parga #korfu #semester #grekland

Av Anders Björk - 31 maj 2017 14:17

 

För dig som funderar på att åka till Naxos i sommar kommer här fem tips på vad man kan göra när man är på ön.

 

1. Njut av stränderna (förstås!)
Den västra sidan av Naxos har de bästa stränderna. Från Agios Georgios och Agios Prokopios ner till Mikri Vigla och Alyko. Alla dessa stränder har kristallvatten och mjuk sand.

2. Testa på vindsurfing och kitesurfing
Vinden på västra sidan av Naxos är idealisk för vindsurfing och kitesurfing. Mikri Vigla stranden, Orkos, Agios Georgios och Laguna är de bästa stränderna för vindsurfing och kitesurfing på Naxos. På dessa stränder finns det också möjlighet att hyra surfutrustning för den som inte har egen. Det finns också kurser för alla åldrar och med olika svårighetsgrad.
 
3. Kastro
Kastro är det äldsta kvarteret i Naxos stad. Kastro byggdes av venetianerna under medeltiden. Idag har de flesta bostäder i detta charmiga kvarter blivit till boutiquehotell, studior, butiker eller cafén.
 
4. Byarna
Bergsbyarna på Naxos är verkligen något att besöka. Pärlor som Apiranthos, Halki, Filoti och Potamia bjuder alla på en charmig känsla av att tiden har stått stilla, allt innbäddad i härlig grönska.
 
5. Portara
Portara är symbolen för Naxos och det första man ser när färjan närmar sig ön. Detta är en marmorport som står ovanpå en liten ö som är ansluten till Naxos stad.

 

Mer om Naxos finns att läsa här: www.naxosgrekland.se

 

#grekland #semester #resa #naxos

Av Anders Björk - 15 maj 2017 15:00

Torrevieja är den spanska lilla fiskebyn som under de senaste årtiondena vuxit sig till en stor och omtalad turistort. Staden är vackert belägen längs med Costa Blanca-kusten, knappt 50 km från Alicante, och är också centralort för södra Alicante-provinsen. Orten har drygt 102 000 invånare, men växer under högsäsong dramatiskt. Bofasta och turister kan emellanåt uppgå till en halv miljon.


Stadens enorma tillväxt av turister har gått i en stadig och stigande kurva sedan 1980-talet. Turismen har gett orten en omtalad, internationell touch och en oerhörd kulturell mångfald. Här samlas människor från över 180 olika länder och att besöka staden ger en nästintill kosmopolitisk upplevelse. Det matkulturella utbudet har naturligtvis även satt en speciell, gastronomisk prägel på stan. Utbud och variation av restauranger och kök är imponerande stort och här serveras mat och dryck från världens alla hörn.

En stor del av Torreviejas popularitet beror på dess fantastiska klimat. Här når soldagarna upp till 320 stycken per år, vilket gör att orten har ett av Europas bästa och mest stabila klimat. Temperaturen ligger mellan 15–35 grader under större delen av året och det regn som kommer är oftast mycket kortvarigt. För golfaren är det ett paradis med det jämna klimatet och en golfsäsong som sträcker sig året om.


Vädret gör orten extra populär bland frusna européer och skandinaver som vill komma till värme och sandstränder. Torrevieja bjuder på många och långa badstränder som sträcker sig milsvid längs Medelhavskusten. Playa Del Cura och La Mata är två av de populäraste stränderna. Dessa gästas inte bara av turister utan också av många spanska invånare, även om Playa de Los Náufragos brukar kallas för spanjorernas egna strand. Det är ofta trångt på stränderna, så du behöver vara i god tid för att få en bra plats, men det finns även avskilda små vikar som erbjuder mer lugn och ro för den som söker det.

Men Torrevieja är inte bara sol och bad. Området bjuder också på en rad sevärdheter, attraktioner och kulturellt utbud. De berömda saltlagunerna och nationalparkerna brukar räknas som de främsta sevärdheterna. De är nog också de allra vackraste då de går i blått och rosa. Saltlagunerna används för såväl regionens egna saltproduktion som för export världen över. Det finns också ett saltmuseum att besöka för den som vill veta mer om ortens produktion.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se