Senaste inläggen

Av Anders Björk - 16 mars 2017 13:26

  Någon gång när jag är rik och har en massa tid ska jag lära mig att segla, köpa en skitstor segelbåt och ge mig ut i den grekiska skärgården. Första stoppet kommer utan tvekan att vara Fiskardo på Kefalonia. Den här byn på norra delen av ön är så himla trevlig. Byn löper utmed den fina hamnen och här trängs segelbåtar, motorbåtar och fiskebåtar sida vid sida. På dagen är det rätt tomt i hamnen eftersom alla är ute och solar, badar och fiskar. Men i takt med att solen börjar gå ner fylls hamnen på. Och precis vid hamnkanten börjar tavernorna ställa upp bord och stolar inför kvällens alla matgäster.


Det kan förstås bli för mycket av det goda också, under högsäsong är det nästan omöjligt att få bord på en restaurang om man inte har bokat en dag i förväg. Men om man åker till Kefalonia och Fiskardo i slutet av maj är läget ett helt annat. Då är det lagom mycket båtar och lagom mycket folk. Då är Fiskardo helt underbart.


Enda nackdelen med Fiskardo är att det bara finns en strand på gångavstånd, och den är i sig inte så mycket att hänga i granen. Tur då att det finns gott om möjligheter att hyra en liten eka med utombordare på. Så att man själv kan ge sig ut bland vikarna och hitta en strand. Det är faktiskt enklare än vad man kan tro och i stort sett vem som helst kan hyra en båt och ge sig ut på lite äventyr. Som tur är finns det gott om skyddade vikar runt Fiskardo, så man behöver aldrig vara ute på öppet vatten.


#grekland #kefalonia #segla #sommar

Av Anders Björk - 8 mars 2017 15:38

Den grekiska ö-världen är verkligen härlig, men ibland kan urvalet av öar vara lite överväldigande. Här tänkte jag reda ut skillnaden mellan Lefkas och Skiathos.


Lefkas är den större och mer kupperade av de två öarna. På lefkas västkust hittar man klippor som störtar ner i havet och stränder som är så vackra att man knappt tror det är sant. Problemet är bara att de flesta hotell ligger på Lefkas östkust. Nidri är den största turistorten och ligger mitt på östkusten. Här är landskapet platt och stränderna är inte alls lika häpnadsväckande som på västkusten. Nidri är en rätt tråkig by, som mest består av en huvudgata. Längst söderut på Lefkas ligger den mysiga byn Sivota i en skyddande bukt. Här kan man spendera flera dagar med att bara sitt vid kajkanten och fika på något av alla caféer.


Skiathos är en rätt liten ö och landningsbanan här är bland de kortaste i hela Europa. Men om det är något Skiathos har så är det stränder. Skiathos är en av de allra strandrikaste öarna i hela Grekland. Och ävne om stränderna inte är lika vackra som på Lefkas västkust, så är det ändå väldigt fina. Förutom stränderna så har Skiathos också en väldigt charmig huvudort i form av Skiathos stad.


Så om man gillar att åka runt i hyrbil och upptäcka små mysiga byar och galet vackra stränder så är Lefkas rätt val. Gillar man att bo i en pittoresk stad och sedan ta buss eller båttaxi till närliggande stränder så är Skiathos ett utmärkt val.


Det handlar med andra ord om vad man är ute efter! :-)


#lefkas #grekland #skiathos

Av Anders Björk - 28 februari 2017 16:03

Mallorca har lӓnge varit ett populӓrt resmål fӧr svenska folket, det var en av de fӧrsta charterdestinationerna. Men denna ӧ har så mycket mer att erbjuda ӓn bara sol och bad, och idag ӓr det många som gӓrna kombinerar sin semester på stranden med upptӓcktsfӓrder till Mallorcas mysiga små byar.


Deiá ӓr en liten konstnӓrsby som ligger hӧgt upp i bergen och hӓrifrån har man en fantastisk utsikt ӧver Andratx och Soller. Hӓr bor många fӧrfattare och musiker, fӧr att inte glӧmma kӓndisar som Michael Douglas. Byn ӓr mycket pittoresk med alla sina små hus som verkar klamra sig fast på bergssluttningarna och ӓr full med trevliga uteserveringar och restauranger. Om man vill vara aktiv så finns det hӓrliga vandringsleder runt om byn, eller så kan man besӧka ett byns konstgallerier. Strӓnderna har fantastiskt blått vatten och det ӓr mycket vackert med bergen som bakgrund.


Det ӓr lӓtt att ta sig till Sóller med det lilla elektriska tåget som går hit på ungefӓr en timme från Palma. Sjӓlva resan ӓr också en upplevelse, tåget går genom olivlundar, gårdar och vackra byar. Denna jӓrnvӓg kom igång redan 1912, och det kӓnns verkligen som en resa genom historien. Runt om Sóllers kust finns det många utomhusaktiviteter, som golf, cykling och scubadykning. Men så gott som hela året om så har man olika festivaler, många tillӓgnade olika skyddshelgon i byn, då det finns fullt med roliga aktiviteter fӧr både barn och vuxna.


Cap de Ses Salines ӓr Mallorcas allra sydligaste punkt, och hӓr finns i stort sett bara en berӧmd fyr. Men inte så långt hӓrifrån ligger Ses Salines, en liten by som ӓr uppbyggd runt sitt historiska centrum med en gullig liten kyrka. I nӓrheten finns en av de stӧrsta botaniska trӓdgårdarna i Europa, dӓr man specialiserat sig på inhemska kaktusarter. Runt om byn finns det ӓven ett antal fantastiska sandstrӓnder med underbart klart vatten.


Cala Mesquida ӓr en lugn och trevlig by som ligger vid en av de allra bӓsta strӓnderna som Mallorca har att erbjuda. Det ӓr långgrunt med vit sand och perfekt fӧr barnfamiljer, men inte lika turistigt som en del andra stӓllen. Hӓr kan man ta det lugnt och njuta av både byn och omkringliggande natur.


Mallorca har så mycket att erbjuda och mycket ligger inom rӓckhåll. Antingen kan man bo i en av dess mysiga små byar, eller så tar man sig hit på dagsturer. Ibland kan det vara som att komma in i en helt annorlunda vӓrld, en dӓr tiden går långsammare.


#mallorca #charter #spanien #resa

Av Anders Björk - 6 oktober 2016 13:17

Trapani är en helt vanlig liten ort på Siciliens västkust, men en som har vuxit i popularitet de senaste åren. Den goda maten, som sicilianarna är kända för och som inkluderar mycket fisk och skaldjur, är en del av det hela. De underbara stränderna och klara havet en annan. Men Trapani har mycket att erbjuda sina gäster, både sevärdheter och upplevelser.
Man kan köra bil eller linbana till den lilla bergsbyn Erice som ligger uppe på höjden, 800 meter över havet, och detta är ett mycket trevligt utflyktsmål. Härliga små gränder och gator där man kan strosa omkring, gå in i en av de mysiga små butikerna eller ta sig en fika på ett kafe’. Det går att besöka en av de många kyrkorna som finns här, de beräknas vara nästan 70 stycken, eller den medeltida borgen. Från utsiktsplatsen har man också en fantastisk vy över staden, ett bra ställe för fotografering. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta parkering, så då är det bättre att ta linbanan upp hit.
Bland de många kyrkor som Trapani har så brukar man inte ville missa ett besök i Chiesa del Purgatorio. Vacker arkitektur och dekorationer, och även fullt av små statyetter som används i firandet av katolska högtider. Det är från denna kyrka man startar processen om Jesu korsfästelse genom staden varje Långfredag, något som kan vara mycket imponerande.
Reservatet där man framställer salt är ett mycket intressant utflyktsmål. Riserva Naturale Saline Di Trapani E Paceco har stora sjöar fulla med salt, ett hantverk som utförts i tusentals år, samt ett  litet museum. Man kan få guidade turer om proceduren, och naturligtvis köpa den kända produkten. Många föredrar att komma lite senare på dagen för att få med sig solnedgången på denna vackra plats.
Det går att ta båtturer ut till öarna som ligger utanför Trapani, det tar inte mycket mer än en kvart att komma dit, och njuta av det klara vattnet eller så tar man sig till en av de många stränderna utanför staden. San Vito Lo Capo är en milslång sandstrand och är ett riktigt paradis. Kan bli något trångt under högsäsong. Sedan finns också Baia Santa Margherita med samma kristallklara vatten, att bada på Sicilien är verkligen en riktig upplevelse. Helt klart kommer ett besök till Trapani att inkludera mycket sol och bad, men gärna varvat med vinprovning eller en god middag på en av de många restaurangerna.

#resa #italien #sicilien #trapani

Av Anders Björk - 9 september 2016 12:31

 

De grekiska öarna är fantastiska semesterdestinationer och Rhodos är en av de mest populära. Rhodos stad är den lilla huvudstaden, inte så liten egentligen med sina drygt 50 000 invånare. Det är en aktiv stad och även en mycket vacker sådan, med en hel del att både se och göra.


Den gamla medeltidsdelen av Rhodos stad finns med på Unescos lista över världsarv. Här finns det fullt av trånga gränder med fina byggnader från olika tidsperioder. Det bästa brukar vara att bara gå omkring och strosa, till trots för att många besöker denna del av staden så är det mysigt och något alldeles speciellt att upptäcka. Naturligtvis finns det en rad med härliga restauranger och fik. Något som man absolut inte får missa är en promenad längs med de stora murarna.


Monlithos Castle ligger uppe på ett litet berg, men det är väl värt promenaden upp. Härifrån har man dels en mycket vacker utsikt, det är ett perfekt ställe för panoramabilder. Men det är också intressant att se ruinerna av själva slottet, och det kostar heller ingenting att besöka det. Som man kanske kan förvänta sig i Grekland så ligger det också en liten vit kyrka här.


Det finns flera möjligheter till shopping i Rhodos stad, med en salig blandning av utbud. Dels har man alla de kända märkesbutikerna och internationella klädkedjorna. Butiker med souvenirer och annat som turister kan tyckas om kryllar det av på sina ställen. Men sedan finns det också trevliga små butiker som säljer olivolja, keramik, kryddor, lädervaror och annat som tillverkas på plats. I Gamla stan håller butikerna öppet till sent på kvällen, eftersom de främst vänder sig till besökarna. Varje onsdag och lördag hålls det matmarknad i närheten av kyrkogården.


Många kommer till Rhodos för att bada och sola, och det finns ett antal fina stränder i Rhodos stad. På Windy strand kan det vara skönt när vinden fläktar, därav namnet, men det går ofta höga vågor och underströmmar. Därför är den omtyckt av surfare. Elli Beach däremot är så gott som  helt skyddad, och det är långgrunt i vattnet. Denna strand hör till en av de mest populära. Trevlig strand men är ofta full av folk.


Rhodos stad är en härlig blandning av historia och modernt turistliv, soldränkta städer och mysiga små tavernor. Här finns det mesta man kan önska sig, och allt är inom räckhåll om man inte vill ge sig ut på dagsutflykter lite längre bort på ön.


#rhodos #resa #grekland #semester


Av Anders Björk - 26 augusti 2016 08:09

Många som har varit på Kreta en gång väljer att återkomma gång efter gång. Kanske är det för att denna stora ö verkligen har något för alla. Man kan välja att ha en aktiv semester där man vandrar eller cyklar, man kan bo i mysiga städer som Chania, man kan besöka sevärdheter som den botaniska trädgården cirak 2 mil utanför Chania och man kan förstås bada vid en lång rad fantastiska stränder.


Just Chania på västra Kreta är kanske öns charmigaste stad, det är också den näst största stan med sina 110000 invånare. På platsen där Chania ligger tror man att det har funnits bebyggelse så långt bak i tiden som 3000 före Kristus. På grund av detta har Chania ett rätt imponerande arkelogiskt museum.


Som på de flesta Grekiska öar så äter man riktigt god grekisk husmanskost till bra priser på i stort sätt alla tavernor. Det finns förstås undantag, både rena turistfällor som serverar trista frysta grönsaker och det finns de riktigt dyra som kanske inte alltid lever upp till sin prisnivå. Ett tips är att alltid snegla på Tripadvisor innan man bestämmer sig för en ny restaurang.


Vad ska man då köp amed sig hem från Kreta? Jo naturligtvis ska man ta med sig lite lokalt producerad olivolja, den fantastiskt goda timjanshonungen och naturligtvis lite torkade örter i form av basilika, timjan, rosmarin och oregano. Sen är man kittad inför vintern och kan när som helst laga lite greksik mat och tänka tillbaka på semestern på Kreta.


#kreta #grekland #resa #semester

Av Anders Björk - 24 maj 2016 08:42

Har du bestämt dig för att åka på semester till Spanien men har svårt att välja destination. Här tänkte jag skriva lite om skillnaderna mellan Nerja och Marbella. Båda städerna ligger på Spaniens solkust och det tar ungefär 1,5 timme att köra mellan Marbella och Nerja.


Nerja

Nerja är den minsta av de två städerna med cirka 22 000 invånare. Staden är väldigt mysig med små gator och torg. Staden ligger vid havet och det finns ett flertal stränder att besöka. Staden ligger på en höjd, vilket gör att man når stränderna via långa trappor eller backar. Nerja känns som en småstad och man får rätt snabbt koll på alla restauranger och butiker som finns här.


Marbella

Marbella är betydligt större med sina 141 000 invånare. Likheterna med Nerja består främst i att den gamla stadskärnan är väldigt mysig med sina gränder, torg och låga bebygelse. Till skillnad från Nerja så ligger Marbella mer i nivå med havet, så längs den långa strandpromenadern är det bara nån meters skillnad ner till stranden. Utbudet av restauranger och butiker är också större här. Eftersom Marbella är större och mer exploaterad så finns här också betydligt fler höga och stora hotellkomplex, vilket nästan helt saknas i Nerja.


Både Nerja och Marbella är välmående städer och gator och byggnader är välunderhållna och rena.


Så för att sammanfatta så är Nerja den mindre och mysigare staden, medan Marbella är en större variant med större utbud, men i och med det också lite mindre pittoreskt.


#semester #spanien #nerja #marbella #sommar

Av Anders Björk - 27 mars 2016 20:01

  På Spaniens östkust hittar man staden Alicante. Hit är det både enkelt och billigt att flyga tag vare att många flybolag har rutter hit. Alicnate lockar med långa stränder och en härlig strandpromenad. Som så många andra spanska städer så har Alicante kvarter som är från medeltiden, här heter kvarteret Barrio de la Santa Cruz och ligger precis vid foten till det mäktiga berget Mount Benacantil. Här är allt från gator till barer trängre, mindre och gemytligare. Tvätt hänger på tork mellan husen och de som bor här flyttar ofta ut stolar i gränderna där de umgås med grannarna, eller sitter och virkar.


I Alicnate hittar man allt man kan önska för en weekendsemester. Allt från läckra tapasbarer där lufttorkad skinka och lagrad ost sköljs ner med gott spanskt vin, till imponerande konstmuséer. Och naturligtvis finns det små espressobarer i var och vartannat hörn.


Alicante är också en stad med mycket historia. En del säger att staden är över 3000 år gammal, men sanningen är den att det har bott männsikor här i över 3000 år, men själva staden grundades inte förrän cirak 300 år före kristus.


Förutom att Alicante är en skön stad att semestra i så är den också billig. I alla fall om man räknar på vad varje soltimme kostar här. Alicante har nämligen mycket sol för en billig peng. Både mat, taxiresor och hotellnätter är billigare här jämfört med till exempel Rom och Barcelona.


#Alicante #semester #spanien #weekend #påsk

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se