Direktlänk till inlägg 6 maj 2023

Filma med drönare på semestern inom EU – vad gäller?

Av Anders Björk - 6 maj 2023 11:57

 

Att filma med drönare på semestern blir alltmer populärt och kan skapa fantastiska minnen från din resa. Om du planerar att använda en drönare på under 7 kg inom EU för att filma och endast använda filmerna för privat bruk, finns det några regler och riktlinjer du behöver känna till. Här följer en översikt över vad du bör tänka på.


Regelverk och riktlinjer
I hela EU har man infört gemensamma regler för drönaranvändning, som fastställs av Europeiska Unionens luftfartssäkerhetsbyrå (EASA). För att använda en drönare som väger under 7 kg för privat bruk behöver du följa dessa regler och riktlinjer.


Klassificering av drönare
Drönare inom EU är indelade i tre kategorier baserat på risken för olyckor: öppen, särskild och certifierad. De flesta drönare under 7 kg som används för privat bruk faller under den öppna kategorin, vilket innebär att du inte behöver något speciellt tillstånd för att använda den.


Flyghöjd och säkerhetsavstånd
När du flyger din drönare för att filma på semestern, måste du följa vissa begränsningar angående flyghöjd och säkerhetsavstånd. Generellt får du inte flyga högre än 120 meter över marken. Du måste även hålla minst 50 meter avstånd från andra människor, byggnader, fordon och infrastruktur för att undvika olyckor.


Respekt för integritet och miljö
När du filmar med din drönare är det viktigt att respektera andra människors integritet och den omgivande miljön. Se till att du inte filmar människor utan deras medgivande och var försiktig så att du inte stör djurliv eller skadar naturen.


Lokala regler och bestämmelser
Även om EU har gemensamma regler för drönaranvändning, kan det finnas ytterligare lokala bestämmelser och begränsningar i de länder du besöker. Det är viktigt att du sätter dig in i dessa innan du använder din drönare för att undvika böter eller beslagtagande av utrustningen.


Försäkring och ansvar
Det är rekommenderat att ha en försäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå vid användning av drönare, även om det inte är ett lagkrav för privat bruk. Det är viktigt att vara medveten om att du som drönaroperatör är ansvarig för eventuella olyckor eller skador som drönaren orsakar.


Att filma med en drönare på semestern inom EU kan vara ett spännande och roligt sätt att dokumentera dina upplevelser. Genom att följa de fastställda reglerna och riktlinjerna, respektera andra människors integritet och den lokala miljön, samt vara medveten om lokala bestämmelser och försäkringsansvar, kan du använda din drönare på ett säkert och ansvarsfullt sätt. 


Tänk på att andra regler gäller om du vill publicera dina drönarfilmer på till exempel You Tube eller Instagram.  


#filma #semester #drönare


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Björk - 15 oktober 2023 19:25


  Att bo vid Medelhavet är en dröm för många tack vare det behagliga klimatet, de vackra stränderna och den rika kulturen. Men alla europeiska Medelhavsländer är inte lika dyra att leva i. Här presenterar vi tre europeiska länder vid Medelhavet dä...

Av Anders Björk - 28 augusti 2023 10:35


  Florens, ofta kallad konstens och renässansens vagga, är en stad som är lika rik på historia som den är på nutida kultur. Belägen i hjärtat av Toscana, Italien, erbjuder denna enastående stad en blandning av arkitektoniska mästerverk, världsberö...

Av Anders Björk - 19 april 2023 16:05


  Välkommen till Mykonos, denna hypnotiska grekiska ö, där tradition möter modernitet i en förtrollande dans. Denna kykladiska skönhet, känd för sina kritvita byggnader som kontrasterar med det azurblåa havet, är ett paradis för alla sinnen. Här k...

Av Anders Björk - 14 april 2023 16:27


  Säg Toscana och måna tänker då genast på fantastiska vingårdar och viner. Och vad kan vara mer lockande än att utforska dessa vackra landskap på egen hand, njuta av solen och smaka på några av de mest utsökta viner i världen?    För att börj...

Av Anders Björk - 20 mars 2023 15:24


  Efter den senaste säsongen av TV-serien "The White Lotus" är det många som har fått upp ögonen för Taormina på Sicilien.   Taormina är en av de mest populära destinationerna på Sicilien och det är lätt att förstå varför. Beläget på en hög ku...

Ovido - Quiz & Flashcards