Alla inlägg under februari 2022

Av Anders Björk - 23 februari 2022 16:40

Okej, du är på Kreta och det regnar, vad gör man då? Det är sällan det regnar mer än någon timme under högsäsong på Kreta, så de flesta väljer kanske att bara slöa på hotellrummet. Men om du vill göra mer än så kommer här två tips.


Heraklions arkeologiska museum

Om du vill förstå den äldsta civilisationen i Europa till fullo, behöver du inte gå längre än till Heraklions enastående arkeologiska museum. Här finns en imponerande stor samling av minoiska föremål. Allt är samlat i 20 olika rum i kronologisk ordning. Det första rummet börjar i neolitisk tid, långt innan Kretas palats byggdes, och i de följande rummen finns smycken, liturgiska figurer, vaser, vapen och rustningar.


En artefakt som förblir ett mysterium är Phaistos-skivan, som är 15 cm i diameter och täckt av symboler som är arrangerade i en spiral.


Ett annat föremål med märkliga inskriptioner är Arkalochori-yxan, som hittades i grottan med samma namn och som är etsad med 15 symboler.


Gamla stan i Rethymnon

En annan sak man kan göra om det regnar är att köpa sig ett paraply och utforska gamla stan i Rethymnon. Detta är den tredje största staden på Kreta och här hittar man också den kanske bäst bevarade gamla staden på ön.


Stadens trånga kullerstensgränder anlades på 1300-talet när Kreta tillhörde republiken Venedig. Om en byggnad kan sammanfatta Rethymnos omtumlande historia är det Neratze-moskén. Den började sitt liv som en venetiansk kyrka, innan den blev en moské i nästan 300 år fram till 1925. Nu är den Rethymnos kommunala konserthus där det regelbundet hålls konserter.


Bland de venetianska monument som finns kvar i Rehtymnon hittar man bland annat Rimondi-fontänen från 1629, inramad av två par korintiska kolonner bredvid en gotisk båge.


Fler sevärdheter på Kreta


#kreta #regn #grekland

Ovido - Quiz & Flashcards